Analyse comparative de spectres protéomiques et phylogénétiques de 18 souches de bactéries lactiques a potentiel probiotique isolées à partir de poissons

Authors

  • Rim El Jeni Université de Carthage. Institut National des Sciences et Technologies de la Mer. Laboratoire de Biodiversité et biotechnologie marines. Tunisie
  • Karola Bohme l'Université de Santiago de Compostela, Lugo, Laboratoire de technologie alimentaire, LHICA, Département de chimie analytique, la nutrition et les sciences de l'alimentation. Espagne
  • Jorges Velasquez l'Université de Santiago de Compostela, Lugo, Laboratoire de technologie alimentaire, LHICA, Département de chimie analytique, la nutrition et les sciences de l'alimentation. Espagne
  • Monia EL BOUR Université de Carthage. Institut National des Sciences et Technologies de la Mer. Laboratoire de Biodiversité et biotechnologie marines. Tunisie
  • Balkiss BOUHAOUALA-ZAHAR Institut Pasteur de Tunis, Laboratoire des Venins et Molécules Thérapeutiques, Tunisie

Keywords:

Spectre, Probiotique, Poisson, Phylogénétique, Bactérie

Abstract

The spectral mass of eighteen lactic bacterial strains recently isolated from freshwater fishes of Tunisia’s dams and exhibiting antimicrobial activities against various food-borne pathogens were generated. The intra and interspecific phyloproteomic relationships among strains were compared to available phylogenetic data based on 16S rRNA genes. Hence, we demonstrated that MALDI–TOF MS is a potent and reliable method for both discrimination and identification of lactic bacterial strains which could be relevant to apply before their use in foods and/or as probiotics in biomedicine and aquaculture.

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Published

2015-01-05

How to Cite

1.
El Jeni R, Bohme K, Velasquez J, EL BOUR M, BOUHAOUALA-ZAHAR B. Analyse comparative de spectres protéomiques et phylogénétiques de 18 souches de bactéries lactiques a potentiel probiotique isolées à partir de poissons. Bull. Inst. Natl. Sci. Technol. Mer [Internet]. 2015Jan.5 [cited 2024May2];42:59-62. Available from: https://www.instm-bulletin.tn/index.php/bulletin/article/view/509

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